Gelijkgestemden vinden elkaar hier

Woongemeenschap Ebbingehof Groningen

Een woongemeenschap waar de toekomstige bewoners kunnen wonen volgens de wensen en eisen die zij hebben, waar autonomie, betrokkenheid en zingeving samenkomen en waar hulp en bijstand de norm is. Dat was de woondroom van Stichting Ebbingehof en die woondroom maakte de stichting samen met Van Wonen en Trebbe waar.

Een woongemeenschap met volop groen, rust, ruimte en verbinding

De belangrijkste pijlers voor Stichting Ebbingehof waren: Autonomie, betrokken en zingeving. Het fundament waarop Ebbingehof is gebouwd. Autonomie – eenieder wil zijn leven zelf vorm blijven geven. Ook als het ouder worden beperkingen met zich meebrengt. Betrokkenheid – elkaar kennen, steunen waar dat mogelijk is en samen genieten van wat eenieder te bieden heeft, oftewel: zingeving. Het resultaat: Ebbingehof in Ebbingekwartier Groningen. Een moderne woongemeenschap voor 50-plussers. Hier wonen de bewoners zelfstandig en leven ze gezamenlijk.

Ebbingehof; een plek voor en door de bewoners

Ebbingehof is gelegen op het voormalige CiBoGa-terrein in Groningen. Hier wordt bovenop één van Nederlands grootste parkeergarages, middenin de binnenstad van Groningen Ebbingekwartier gerealiseerd. Een mooie, hippe, nieuwe wijk. In het Ebbingekwartier krijgt ook Ebbingehof een plek. Ebbingehof biedt plaats aan veertig levensloopgeschikte, duurzame appartementen voor de huur. De appartementen variëren in grootte van 60 vierkante meter tot 150 vierkante meter. Zo is er binnen Ebbingehof een passend, nieuw thuis voor iedereen. De bewoners kunnen gebruiken van gemeenschappelijke faciliteiten en voorzieningen zoals onder meer de binnentuin, dakterras en een gemeenschappelijke ruimte die dienst doet als ontmoetingsplek voor de gehele buurt. Ook zijn de bewoners van Ebbingehof nog druk doende om elektrische deelauto’s beschikbaar te maken voor iedereen. Deze gemeenschappelijke voorzieningen zijn dus voor iedereen, maar worden ook onderhouden door iedereen.

Van bezit naar participatie en gebruik in woongemeenschap Ebbingehof

Ebbingehof gelooft erin dat een bewoner een appartement niet hoeft te bezitten om fijn te kunnen wonen en leven. Daarom zijn de appartementen allemaal bestemd voor de verhuur. Met iedere toekomstige bewoner wordt eerst een gesprek over de doelstellingen van de stichting en de bewonersvereniging aangegaan. Vervolgens wordt besproken welke appartementen met bijbehorende huren nog beschikbaar zijn. Is het gesprek van beide kanten als positief ervaren, dan kan het appartementen gehuurd worden en wordt de toekomstige bewoner lid van de van bewonersvereniging. Naast het huren van een appartement is het mogelijk te participeren in de financiering van het gebouw. Daarmee investeert de bewoner in het gebouw en ontvangt hij of zij rente en deelt in de zeggenschap.

Toekomstige bewoners vertellen over Ebbingehof. Benieuwd naar hun verhalen? Die lees je op de website van Ebbingehof.

Meer informatie op de website van Trebbe:
Woongemeenschap Ebbingehof