Alles delen in een ecologisch dorp

Ecologische leefgemeenschap Ecodorp Nijmegen

Hoe geef je mensen een gezamenlijke leefomgeving waar woonwensen duurzaamheid, ecologie, samen en delen centraal staan? Met die woondroom; een ecologische leefgemeenschap, klopte de CVEG (Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland) aan bij woningcorporatie Talis. 

Een ecologische leefgemeenschap met een gedeelde woondroom

De belangrijkste pijlers voor CVEG waren: duurzaamheid (ecologisch wonen), goed nabuurschap en samen delen. Talis was enthousiast over de plannen van de CVEG en in de Waalsprong bij Nijmegen bleek ruimte aanwezig om deze bijzondere woonwensen uit te laten komen. Het resultaat: Het Ecodorp Zuiderveld. Een ecologische leefgemeenschap in de nieuwste woonwijk van de Waalsprong, ten noorden van de Grote Boel. De leefgemeenschap bestaat uit een mix van 46 sociale huurwoningen. De woningen zijn er in verschillende woningtypes. Zo zijn er rijwoningen geschikt voor gezinnen, maar ook portiekwoningen en die zijn heel erg geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens. En net zoals in het gehele Ecodorp staat ook in alle woningen  ecologisch wonen, samen leven en samen delen centraal.

Lage basiskosten, ruimte voor ecologische mogelijkheden

Zowel Talis als de bewoners kozen voor conceptwoningen van Trebbe om de basiskosten te minimaliseren en vervolgens te kijken welke financiële ruimte er was voor ecologische mogelijkheden. En die ruimte was er. Zo zijn de woningen gebouwd met gerecycled materiaal zoals restpartijen bakstenen en isolatiemateriaal van tweedehands spijkerbroeken. Daarnaast is een grote gemeenschappelijke tuin aangelegd die bewoners met elkaar onderhouden. Maar de bewoners van het Ecodorp gaan verder dan dat; ook de auto’s en apparatuur worden gedeeld.

Voor een andere woningcorporatie realiseerden we een woonomgeving waar mensen samen leven in een hof. Bekijk De Deining Almere

Meer informatie op de website van Trebbe:
Ecologisch Ecodorp Nijmegen