Een tijd geleden stelden we onze WoonZaam medewerkers voor in de rubriek “Even voorstellen” Dit deden wij door Antje, Ludan en Suzanne een aantal WoonZaamVragen te stellen. Heb je dit gemist? Dan kan je nu alle vragen en antwoorden teruglezen!

Ludan Schmid

Wat maakt jouw huis een thuis?
Voornamelijk dat de kinderen het huis enorm als een thuis ervaren. Daarbij is het fijn dat we een woonkamer hebben met uitzicht op de straat, dat zorgt voor contact met de levendigheid in de straat. En aan de achterkant een tuinkamer met privacy gericht op de tuin. Dat we dus een keuze hebben tussen wel of geen contact met de straat. Uiteindelijk maken mijn gezin, dat het droog, warm, gezellig en knus is mijn huis echt als een thuis.

Heb je nog een woondroom?
Ik ben tevreden met de plek waar we nu wonen. We hebben nog wel een aantal kleine wensen m.b.t. onze huidige woning maar die zijn voor dit moment geen reden om te verhuizen. Vooral omdat de kinderen het erg naar hun zin hebben.

Zijn er gemeenschappelijke dingen/activiteiten die je met je buren zou willen delen?
Voornamelijk dingen die je bijna niet nodig hebt maar wel in je bezit hebt. Zoals een ladder, boormachine, zaagmachine etc. Volgens mij kan je ook prima een auto, bakfiets of scooter delen met de buren.
Of het centraal inkopen van bepaalde diensten; zoals het op hetzelfde moment laten bezorgen van boodschappen, met buren afstemmen over schilderwerk, schoorsteenveger, glazenwasser. Dit scheelt kosten en is duurzamer.

Antje de Groot – Schuttert

Wat maakt jou huis een thuis?
Thuis is voor mij het huis waar ik woon, samen met mijn partner, waar ik me prettig en op mijn gemak voel en waar vrienden en familie zich welkom voelen. Dat thuis is ons huis en zeker ook de woonomgeving! Minstens zo belangrijk. Wonen heeft alles te maken met het juiste gevoel. Het moet ‘kloppen’.

Dat gevoel van thuis verandert in de loop der jaren heb ik gemerkt. Met heel veel plezier hebben we tientallen jaren met elkaar en de kinderen buitenaf in het bos gewoond, met veel ruimte binnen en buiten. Wat een voorrecht! Maar let op, hebben we altijd tegen elkaar gezegd: we moeten hier niet zo lang blijven dat het werk in en om huis ons gaat tegenstaan. Daarom zijn we kortgeleden verhuisd naar kleiner en in het dorp, met uitzicht over de Vecht. Met het oog op nu en later. Wat een goede keuze! Ook hier ‘klopt’ het weer. Hoe mooi is dat.

Heb je nog een woondroom? 
Onze volgende woonstap, onze woondroom is ingevuld. Na 37 jaar zijn we bewust en toekomstgericht verhuisd. Omdat het kon, niet omdat het moest! En het heeft goed uitgepakt. Onze woondroom was een kleiner huis in een kern, met alle voorzieningen dichtbij. En dat sluit weer goed aan bij hoe ons leven er nu uitziet.

Ik ben ondertussen een stuk minder gaan werken. Noem het maar met ‘deeltijd-pensioen’. Ik zet me vooral in voor WoonZaam, collectieve woonconcepten. Met heel veel aandacht voor de woondromen en wensen van groepen gelijkgestemde mensen. Mijn loopbaankennis en -ervaring én mijn eigen ondervinding inzetten voor mensen die op zoek zijn naar hun eigen ‘kloppende’ thuis. Dat geeft energie! Daar word ik blij van!

Suzanne Nieuwenhuis

Wat maakt jouw huis een thuis?
Ik hou ervan dat ik in mijn huis in rust kan thuiskomen. Mijn enthousiaste labrador Jara zorgt voor de levendigheid en de planten voor een stukje groen in huis. Verder vind ik het fijn dat er voldoende licht en zon binnen kan komen en dat ik een vrij uitzicht heb. De vloerkleden en dekentjes zorgen voor een stuk warmte en huiselijkheid. Al het bovengenoemde samen maken mijn huis voor mij een thuis.

Heb je nog een woondroom?
Jazeker! Een huis in de natuur, het liefst in Portugal en dicht bij het strand. Met genoeg ruimte buiten voor meerdere honden en voor het verbouwen van groente en fruit. Het liefst met mensen om mij heen die het fijn vinden om samen dingen te ondernemen maar die ook hun privacy waarderen.

Zijn er gemeenschappelijke dingen/activiteiten die je met je buren zou willen delen?
In het complex waar ik woon delen wij al een gemeenschappelijke tuin en parkeerplaatsen. Ook is er een gemeenschappelijk ruimte voor de “senioren” waar ze bijeen kunnen komen. Persoonlijk zou ik het delen van een auto of bakfiets wel een fijne toevoeging vinden. Het lijkt mij ook leuk om groente te verbouwen in de tuin met de buren.