Woongeluk

“Een gelukkig leven begint bij een fijn thuis”

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst een derde van de Nederlanders zich niet thuis voelt in hun huis.
Hoewel in Nederland bijna iedereen in een huis woont, voelt dit huis dus blijkbaar niet voor iedereen als een thuis.

Wat maakt dan precies dat een huis als een thuis voelt?

Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat er negen geluksfactoren zijn, die voor Nederlanders het woongeluk bepalen:

  1. Te beginnen met dat we graag in een huis wonen dat schoon en fris is met een fijne temperatuur. Wooncomfort stond op nummer 1 als belangrijkste factor die ons woongeluk bepaalt.
  2.  Ruimte voor de was of logees, speelruimte voor de kinderen of een plekje voor de huisdieren. We vinden het fijn de ruimte te hebben, of in ieder geval een     ruimtelijk gevoel te ervaren.
  3.  Het mag wat kosten. De meeste mensen besteden minimaal 40% van hun inkomsten aan hun woonlasten. Financiën nemen daarom een belangrijke rol in, in ons woongeluk.
  4.  Hoewel de locatie ook afhangt van persoonlijke voorkeur, de een woont liever in het groen, de ander in een stad. Zijn we het wel met elkaar eens dat de locatie toch wel een plek moet zijn om tot rust te komen.

5. Een tuin of een balkon. In ieder geval groen. Het blijkt dat het uitzicht bijdraagt aan het gevoel van vrijheid en veiligheid. En die groene bomen, dragen ook mooi bij aan een beetje privacy.

6. Een praatje maken, hulp bij een klusje of gewoon even aanwaaien. Hoewel ons sociale netwerk zich vaak elders afspeelt, vinden we goede contacten met de buurt nog steeds belangrijk.

7. De meeste mensen voelen zich gelukkig veilig in hun woning, toch is het belangrijk voor ons dat we een goede brand – en inbraakbeveiliging hebben.

8. Hoewel we sociale contacten in de buurt als belangrijk ervaren, hebben we liever niet dat ze bij ons naar binnen kunnen koekeloeren. We willen graag onszelf zijn, zonder dat de buren dat zien of horen. Privacy wordt zeer gewaardeerd!

9. Technologie en design worden omschreven als nice to have als alle needs to have geregeld zijn. Waarschijnlijk is er hier nog wat winst te behalen, want de      mogelijkheden die zijn er wel, je moet het alleen net even weten.

Wat is voor jou een belangrijke geluksfactor in jouw woongeluk?

 

Bronnen: markteeuwissen.nl
bouwenuitvoering.nl/varia/onderzoek-woongeluk-nederlanders/

Auteur

Suzane Nieuwenhuis

Suzanne Nieuwenhuis is de nieuwste aanwinst bij ErinThuis, woont zelf als jongere tussen de ouderen (!) en WoonZaam is ook voor haar een nieuw avontuur.