Wonen in een mix tussen jong en oud!

Goedemorgen buurvrouw! Daar word ik uit mijn overpeinzingen gehaald. Ik groet mijn buurvrouw die achter de rollator voorzichtig de gang op schuifelt. U bent vroeg op, zeg ik. Ze was al wakker, vertelt ze mij en wilde de krant vast lezen, zodat ze deze vroeg aan haar buurman kon geven. Ze doen namelijk samen met de krant. 

In het complex waar ik woon zijn de meeste leeftijden wel vertegenwoordigd. Van origine was het een complex gebouwd voor ouderen, duidelijk te zien als je de benedendeur binnenkomt en de scootmobiels je in de gang al op staan te wachten. Wonen in een complex met een mix van jong en oud. Misschien niet een concept dat iedereen direct aanspreekt. Ik vind het echter heerlijk als jongere in de dertig. Het gebouw is lekker ruim opgezet. De deuren gaan automatisch open, erg handig als je met je handen vol met boodschappen staat. De grote parkeerplaats en de prachtige tuin in het midden van de gebouwen zijn daarbij ook grote pluspunten. 

Betrokkenheid

Maar het mooiste vind ik wel het sociale aspect. De betrokkenheid. We zijn soms zo op onszelf geworden. Haast, hoofd in de telefoon, al bijna op het werk nog voordat we in de auto zitten. Oudere mensen zeggen je altijd gedag. Ze halen je weer terug naar het NU. En zij vinden het fijn om even een praatje te maken, om op de hoogte te zijn van wat er bij de jongelui speelt. 

Ik herinner mij nog de eerste week dat ik er woonde en de buurvrouw van even verderop in de galerij aan mijn deur had staan. Met een bord met eten. Mijn welkom in het gebouw. Ook de mogelijkheid om iets te doen voor een ander vind ik fijn. Hulp met de iPad of gewoon een luisterend oor omdat ze even hun verhaal kwijt moeten. Het is echt niet zo dat ze elke dag aan je deur staan, in tegendeel. Boodschappen doen voor de ouderen in coronatijd, dat was niet nodig. Ze waren dan wel 80 maar ook nog hartstikke gezond, dus dat konden ze best wel zelf. Ze zoeken elkaar ook op. Dan zitten ze gezellig samen in de binnentuin, heerlijk vind ik dat. Er wordt altijd naar je gezwaaid als je langsloopt en als je geluk hebt, krijg je er ook nog een grapje bij ook. 

Als je net als ik van een beetje gemeenschapszin houdt, dan is het wonen in een mix van jong en oud fantastisch. De praatjes, de hulp die je kan bieden, het sociale contact. Gewoon “ouderwets normaal”. Met alle opkomende woongroepen zie je steeds meer dat verschillende generaties bij elkaar willen wonen. Ik denk echt dat dit soort initiatieven bevorderlijk is om het contact tussen jong en oud te verbeteren. Je leert elkaar weer kennen en van elkaar tegelijkertijd!

 

Auteur

Suzanne Nieuwenhuis

Suzanne Nieuwenhuis is de nieuwste aanwinst bij ErinThuis, woont zelf als jongere tussen de ouderen (!) en WoonZaam is ook voor haar een nieuw avontuur.