Wat is collectief wonen nou precies?

Op zoek naar dé definitie van collectief wonen kwam ik erachter dat collectief wonen niet in één definitie samen te vatten is. En dat is ook niet zo gek want zelfs bij WoonZaam hebben we allemaal al andere ideeën over collectief wonen. De invulling van collectief wonen ligt dus bij de groep (gelijkgestemden). En elke groep kan totaal uitlopende wensen en verlangens hebben. Een universele definitie is dus nogal lastig.

Maar kunnen we er dan helemaal niks over zeggen? Natuurlijk wel! Hieronder zal ik een aantal veelgehoorde termen even kort uitleggen.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Laten we eerst eens beginnen met de veelgehoorde term CPO. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Ook wel zelfbouw genoemd. Wat inhoudt dat een aantal zelfbouwers zich organiseren in een rechtspersoon, meestal een vereniging.

Zelfbouw betekent niet dat je letterlijk zelf de stenen op elkaar moet metselen (een uitzondering daargelaten) maar dat je samen met anderen bepaalt hoe je huis gebouwd wordt.

Er zitten een aantal voordelen aan het verenigen in een CPO. Je hebt meer invloed op de ontwikkeling van de eigen woning, de kosten kunnen gedeeld worden en je weet al gelijk wie je buren worden. Oftewel een fijn thuis, voor een goede prijs in een buurt waar je trots op bent.

Daarnaast is het vaak zo dat mensen met een overeenkomstig doel zich verenigen in een CPO. Hier valt o.a. te denken aan betaalbare woningen, duurzaamheid of zorg voor elkaar.

Hoewel dit op papier allemaal prachtig klinkt, is het in de praktijk soms net iets minder rooskleurig. Je bent namelijk als groep afhankelijk van elkaar, ook als het even niet zo lekker loopt. Er is veel kennis en kunde nodig om woningen te bouwen, dit begint al bij het ontwerp. En ondanks een gezamenlijk doel lopen de persoonlijke wensen toch vaak uiteen. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer organisaties die hulp bieden bij de begeleiding rondom het CPO, waaronder WoonZaam!

Nu de term CPO is uitgelegd, gaan we verder met een aantal voorbeelden van collectieve woonvormen.

Hofjeswonen
Hier wordt vaak gekozen om wonen en zorg voor elkaar te combineren. De naam hofjeswonen komt van het simpele idee dat de woningen aan een hof liggen. In deze vorm heeft iedereen een eigen woning en privacy en tegelijkertijd de voordelen van samen wonen. Veel hofjes hebben ook een aantal gemeenschappelijke voorzieningen zoals een ruimte waar de buren elkaar kunnen ontmoeten. Deze woonvorm wordt veelal door senioren bewoond voor het gezelschap van de buren en de onderlinge zorg voor elkaar. De woningen kunnen gebouwd worden met de nodige snufjes (domotica) om het comfortabel en langer thuis wonen te stimuleren.

Hofjeswonen is natuurlijk niet alleen voor senioren maar voor iedereen die graag in een buurt wil wonen waar de buren aandacht voor elkaar hebben. Zie ook mijn eerdere blog waar ik mijn ervaring deel over het wonen in een mix tussen jong en oud. [Blog]

Gedeeld erf,
De naam zegt het eigenlijk al, het is het delen van een woonerf met meerdere huishoudens. Vroeger was dit heel normaal en tegenwoordig weer “hip”. Vaak is er 1 grotere woning en worden er meerdere (kleinere) woningen omheen gebouwd.

Ecodorpen
Deze vorm van gemeenschap richt zich voornamelijk op het doel ecologisch duurzaam te zijn. Maar ook de gemeenschapszin is een zeer belangrijk onderdeel. Want de besluiten worden gezamenlijk genomen, terwijl iedereen erkend en gehoord wordt. Elk ecodorp wordt ontwikkeld door de mensen die er wonen en dus zijn er geen twee ecodorpen gelijk.

Dit zijn echter nog maar een paar voorbeelden van de mogelijkheden die er zijn om collectief te gaan wonen. Welke collectieve woonvorm heeft uw voorkeur?

 

auteur

Suzanne Nieuwenhuis

Suzanne Nieuwenhuis is de nieuwste aanwinst bij ErinThuis, woont zelf als jongere tussen de ouderen (!) en WoonZaam is ook voor haar een nieuw avontuur.