Senioren willen wel verhuizen!

Door alle berichten in de krant is het soms makkelijk te oordelen over de senioren die niet doorstromen en daardoor in te grote woningen wonen. Echter hebben deze senioren ook gewoon hun persoonlijke redenen. Hieronder 2 verhalen van senioren die wel willen verhuizen maar door hun persoonlijke situatie de stap nog niet (kunnen) nemen. (Namen zijn gefingeerd).

Mevrouw de Boer woont met haar man in een eengezinswoning met 4 slaapkamers en tuin. Gezien de gezondheidssituaties van beiden zijn er al een aantal aanpassingen gedaan zoals een verhoogd toilet en een traplift. De gezondheid van meneer gaat alleen maar achteruit.

Laten we dit voorbeeld even verder ontleden. In principe hebben Mevrouw de Boer en haar man hun woning met de reeds gedane aanpassingen meer levensloopbestendig gemaakt zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen wonen en valincidenten voorkomen kunnen worden. Echter bewonen ze met z’n tweeën een woning met vier slaapkamers. Deze slaapkamers staan leeg en worden dus niet gebruikt. Daarbij hebben ze een tuin waarvan het onderhoud hen te veel wordt. Het zou heel fijn zijn als dit huis vrij zou komen voor een “jong” gezin. Meneer en mevrouw de Boer zijn ondanks hun gezondheidssituatie nog mobiel. Een prima moment om nog een laatste verhuizing naar bijvoorbeeld een gelijkvloers appartement te maken zou je denken!

Het lijkt mij heerlijk alles nieuw en gelijkvloers!

Mevrouw de Boer zou zelf ook graag naar een appartement verhuizen. Het lijkt haar heerlijk alles nieuw en gelijkvloers te hebben. Ook lijkt het haar leuk om meer tussen gelijkgestemden te wonen zodat ze gezellig een praatje kan maken of een kopje koffie kan drinken. Het “probleem” ligt bij de man van mevrouw de Boer. Hij heeft namelijk een aantal jaren geleden een hersenbloeding gehad. Dit heeft hem ontzettend onzeker gemaakt en elke verandering, hoe klein ook, bezorgt hem gelijk stress. En dat heeft weer direct nadelige invloed op z’n bloedsuikerspiegel. Om meneer de Boer alleen al aan het idee van verhuizen te laten wennen kost dus al ontzettend veel tijd.
Een ander effect van de hersenbloeding is dat de stemming van meneer van het ene op het andere moment kan omslaan. Mevrouw de Boer kan hier prima mee omgaan maar heeft dan wel behoefte aan een eigen ruimte om zich even af te zonderen. Bij het zoeken naar een appartement was het nogal moeilijk om er, binnen het budget, één te vinden met 3 slaapkamers. Mevrouw de Boer weet niet goed waar ze moet beginnen en waar ze terecht kan met haar vragen gezien de situatie en wil haar kinderen ook niet elke keer belasten met al haar hulpvragen.

Waar moet ik beginnen?

Ook mevrouw de Jong heeft ook wel interesse in verhuizen maar pas als ze alleen komt te staan. Ze woont momenteel nog met haar man in een semibungalow met een tuin. Hoewel ze al wel gelijkvloers woont, heeft de bungalow te veel kamers voor hun tweeën en de tuin wordt te groot. Een prima woning om op den duur achter te laten voor een gezin of “jongere” senioren.
In eerste instantie vertelt ze dat ze zich focust op een huurappartement maar bij doorvragen blijkt dat ze ook nog wel wil kopen maar niet weet of ze nog een hypotheek kan krijgen. Ook lijkt het ‘hofjes wonen’ haar wel wat maar ze heeft geen idee waar te beginnen. Doordat ze met een aantal vragen in haar hoofd loopt en niet weet wie haar kunnen helpen of waar ze terecht kan, gebeurt er dus niks.

Auteur

Suzanne Nieuwenhuis

Suzanne Nieuwenhuis is de nieuwste aanwinst bij ErinThuis, woont zelf als jongere tussen de ouderen (!) en WoonZaam is ook voor haar een nieuw avontuur.