Eenzaamheid
Steeds meer mensen ervaren eenzaamheid en hoewel de grootste groep voornamelijk ouderen zijn, komen gevoelens van eenzaamheid ook steeds vaker voor onder jongeren. Hoewel het digitale tijdperk ervoor heeft gezorgd dat de mogelijkheden van contact alleen maar meer zijn, lijkt het alsof de verbinding alleen maar minder is geworden.
Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei prachtige initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan. En zoeken steeds meer mensen elkaar op om het persoonlijke contact weer te ervaren.
Het wonen in een “woonhof” is zo’n voorbeeld. Iedereen een eigen thuis met eigen voorzieningen maar niet alleen. Met gezamenlijke ruimtes zoals een tuin of een koffiehoek, zijn er voldoende mogelijkheden voor gezamenlijke activiteiten of om elkaar simpelweg even te ontmoeten. Hierdoor leren de mensen elkaar kennen, wat weer een positieve invloed heeft op de betrokkenheid naar elkaar.
Dit kan mevrouw A. (80 jaar) beamen. We komen elke middag, bij goed weer, even samen aan de tafel in de gemeenschappelijke binnentuin. Zo blijven we goed op de hoogte van elkaar en verder kletsen we even gezellig weg.
“ Een oogje in het zeil houden” is een ander voordeel van het wonen in een “woonhof”. Het is sneller opgemerkt als iemand afwezig is en daardoor misschien wel extra behoefte heeft aan contact. Ook hier is mevrouw A. het helemaal mee eens. “Wij staan altijd voor elkaar klaar”. Als er iets is, is er altijd iemand om op terug te vallen.
Het uitlaten van de hond van de buren, of helpen bij de computer van de meneer op de hoek. Iets doen voor een ander en het gevoel dat je van betekenis kan zijn, draagt ook bij aan het tegen gaan van gevoelens van eenzaamheid.
Oftewel het actiever betrokken zijn bij elkaars leven, meer contact en toch een eigen huis met voldoende privacy, wonen in een “woonhof” is een prachtig initiatief om eenzaamheid tegen te gaan.